Próbujmy różne wina
serwetki gastronomiczne
Jeżeli trafiliśmy kiedyś na wino, które bardzo nam zasmakowało, to może się okazać, że teraz będziemy sięgać tylko i wyłącznie po nie. Z jednej strony to dobrze, ponieważ mamy wówczas pewność, że się nie zawiedziemy, że takie wino spełni nasze oczekiwania, a czas spędzony na delektowaniu się nim, będzie dla nas niesamowicie przyjemny. Ale z drugiej strony powinniśmy również wiedzieć, że są inne wina, które mogą nam zasmakować równie mocno, a to oznacza, że nie powinniśmy się zamykać tylko w tym jednym smaku. Im więcej win spróbujemy, tym większa będzie szansa, że stworzymy całą listę tych, które najlepiej będą nam odpowiadały.
Z różnymi potrawami
Oczywiście jeśli chcemy degustować wina, aby móc powiedzieć, które z nich najbardziej nam smakują, to powinniśmy to robić, bo wówczas może się okazać, że tych ciekawych gatunków, stworzonych jakby idealnie dla nas, jest znacznie więcej niż pierwotnie się spodziewaliśmy. Ale pamiętajmy też, że te wina mogą różnie smakować, w zależności od potraw, z którymi je spożywaliśmy. Nawet jeśli próbowaliśmy jakiegoś wina i okazało się, że niezbyt nam smakowało, to warto dać mu jeszcze jedną szansę, ale teraz skorzystać z jakiegoś innego połączenia.
Pamiętając przy tym, że im mniejsze różnice smakowe pomiędzy winem a potrawami, które spożywamy, tym większa będzie szansa na to, że dane wino faktycznie nam zasmakuje. Nie mniej, może się okazać, że przede wszystkim lubimy lekkie wina, a wówczas może się okazać, że bez względu na to, jakie potrawy spożywamy, zawsze najbardziej będzie nam smakowało wino różowe.
Dokładne opisy
Jeżeli dopiero zaczynamy naszą przygodę z winami i nie mamy najmniejszego pojęcia, które z nich mogą nam najbardziej pasować, to powinniśmy wiedzieć, że wina zazwyczaj są dokładnie pisane. Na półkach mamy nie tylko kartki mówiące o tym, czy w danym miejscu znajdziemy wina słodkie, półsłodkie, półwytrawne czy wytrawne, ale na ogół znajdziemy tam również informację o tym, z jakimi potrawami najlepiej jest takie wino podawać. Dodatkowo warto wiedzieć, że wina zawsze muszą być podawane w odpowiedniej temperaturze. Niektóre z nich powinny być schłodzone, inne powinny być delikatnie ogrzane, a to oznacza, że zanim przejdziemy do odpowiedniej degustacji, powinniśmy się jak najwięcej dowiedzieć o danym winie, tak aby móc z jego smaku i aromatu jak najwięcej wyciągnąć.
Warto zobaczyć jakie wina mamy do wyboru, z czym je łączyć i na jakiej podstawie podejmować decyzje o jego wyborze.
Im lepiej się przygotujemy, tym większa będzie szansa, że trafimy w odpowiedni rodzaj wina.